Cyber Week se slevou až 50 % 🖤 Doprava zdarma do GLS boxů při nákupu nad 1299 Kč

heureka-logo

Datle: Jaké druhy existují a jak si vybrat?

23. 9. | 24681x přečteno | 7 minut čtení


Nepečené dortíky a tyčinky? Rychlé doplnění energie na výletě? Občerstvení pro návštěvu v podobě plněných datlí? S datlemi ze Světa plodů je možné všechno! Máme pro vás různé druhy, každý něčím specifický. Pojďte se s námi dozvědět více o odrůdách datlí. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak chutnají?

Sdílet



Datle: Jaké druhy existují a jak si vybrat?

Co se v článku dozvíte?

Původ

Datle pocházejí původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je dnes hojně pěstovaná. Odhaduje se, že datle se cíleně pěstují déle než 5 tisíc let. Mezi největší světové producenty datlí patří Egypt, Saudská Arábie, Írán, Alžírsko a Pákistán.  

odrůdy datlí

Jak datle rostou

Datle jsou plody datlovníku pravého. Jak vypadá? Jedná se o vysokou palmu, která roste v pouštních a subtropických oblastech. Datlovník je dvoudomá rostlina, a aby došlo k úspěšnému opylení, musí se u sebe pěstovat jak samčí, tak samičí rostliny. Drobné samičí květy vyrůstají na rozvětvených větvích dlouhých až 70 cm. K opylení dochází větrem, ale v některých oblastech se opylování dělá i ručně. Datlovníky začnou rodit za 4 až 5 let a plné zralosti dosáhnou za 10 až 15 let od vysazení. Každá palma dokáže vyprodukovat 40–80 kg datlí. Je známo, že palmy žijí až 150 let, ale jejich produkce ovoce klesá a u pěstitelů jsou nahrazovány mladšími stromy už v dřívějším věku.

Datlová palma
Datle rostou v bohatých trsech na dlouhých šlahounech.

Jaké máme odrůdy datlí

Stejně jako nejsou třeba jen jedny mandle, nemůžeme ani všechny datle házet do jednoho pytle. Celosvětově je známo více než 200 odrůd datlí. Mezi populární odrůdy patří například datle Deglet Noor, Barhi, Rabbi, Thoory, Dayri, Zahidi a Safawi. Že se vám z těch názvů zamotala hlava? Nemusíte se bát, postupně si je všechny představíme, abyste v obchodě už nikdy nebyli překvapeni. Každý druh má totiž svou specifickou barvu, chuť i vlastnosti. Zajímavé jsou i tvarem či velikostí. Mezi nejmenší datle patří Barhi nebo Kalmi, mezi ty největší zase Medjool či Anbara, které mohou mít až 10 cm. Věděli jste, že některé datle jsou červené a jiné zas na povrchu téměř křupou?


Datle ve Světě plodů

Datle Medjool

Jsou známé pro svou velikost, jemnou texturu a bohatou chuť s jemným karamelovým, medovým a skořicovým nádechem. Mají jantarovou až červenohnědou barvu. Medjool datle jsou baculaté, jejich slupka je lesklá a má příjemnou žvýkavou texturu. Medjool datle se pěstují v Maroku, Palestině, Jordánsku a Saudské Arábii a dozrávají mezi prvními. Nenechte se odradit, pokud na povrchu najdete bílý film nebo krupičku. Je to právě přírodní cukr, který krystalizuje a stoupá na vrchol pokožky.

  • Skvěle hodí na vrstvené dezerty nebo jako základ do datlového karamelu. Rádi si je vychutnáváme i jen tak.
Medjool datle
Medjool datle jsou baculaté a šťavnaté.

Deglet Noor

Jsou to středně velké datle s úzkým oválným tvarem. Barva se pohybuje od slabě žluté až po jantarové tónování s mírně průsvitnou slupkou. Při dozrávání bývají až tmavě hnědé. Jejich textura je polosuchá a často se popisuje jako křupavá. Ve srovnání s Medjool a Sayer datlemi mají nejméně cukru. I přesto jsou datle Deglet dostatečně sladké. Jejich chuť nese ořechové tóny a je často přirovnávána k hnědému máslu a kešu. Dozrávají ke konci sezóny. Datle Deglet Noor pochází z Alžírska, pěstují se ale i v Kalifornii nebo Tunisu.

  • Jsou pevnější a méně sladké, bez pecky. Používáme je nejčastěji na pečení a nepečené dezerty – třeba do bábovky, sušenek nebo tam, kde je mixujeme s dalšími surovinami.
Datle Deglet noor
Datle Deglet mají ve srovnání s ostatními méně cukru.

Sukkari

Sukkari patří mezi nejjemnější a nejsladší odrůdy datlí. Mají medově zlatavou barvu a měkkou, doslova krémovou dužinu. Už při prvním kousnutí se doslova rozplývají na jazyku –⁠ právem patří mezi nejsladší a nejjemnější datle na světě. Pěstují se převážně v Saúdské Arábii a jsou oblíbené pro svou luxusní chuť i jemné medové tóny. Díky své měkkosti a sladkosti jsou ideální na přímou konzumaci –⁠ jako zdravé mlsání třeba k odpolední kávě.

  • Jsou jemné a sladké, ideální jen tak na zobání. Pokud je ale nesníte hned, můžete je použít i do dezertů, kde chcete zachovat jejich sametovou strukturu.

Datle Sukkari

luxusní jemná a sladká chuť s medovými tóny

Safawi

Safawi jsou elegantní, tmavé a lehce lesklé datle oválného tvaru s pevnější slupkou a intenzivní chutí, která připomíná hořkou čokoládu. Pěstují se především v oblasti Mediny v Saudské Arábii a jsou známé pro svůj vyvážený poměr sladkosti a hutnosti. I když jsou na první pohled drobnější než Medjool, chuťově rozhodně nezaostávají –⁠ mají charakter a jemně kořeněný dozvuk. Jsou ideální pro ty, kdo hledají méně sladkou variantu datlí s výraznějším profilem.

  • Jsou tmavší, hutnější a mírně kořeněné – hodí se do kombinace s čokoládou nebo jako kontrast do krémových vrstev.

Datle Safawi

méně sladké s výrazným profilem a jemně kořeněným dozvukem

Ajwa

Ajwa jsou tradiční odrůdou pocházející z Mediny v Saudské Arábii, často označované jako datle proroků. Mají temnou barvu, sametový povrch a jemně kořeněnou, ovocnou chuť s tóny bylin a kadidla. Jsou menší, ale velmi specifické –⁠ chuťově odlišné od běžných sladkých odrůd. V arabském světě jsou ceněné nejen pro svou chuť, ale i tradiční symboliku. Doporučujeme je vyzkoušet těm, kdo chtějí zažít chuť pravého Orientu v plné síle.

  • Mají specifickou, méně sladkou chuť s lékořicovými tóny. Doporučujeme je spíš gurmánům nebo jako zpestření do netradičních kombinací.

Datle Ajwa

jemně kořeněná ovocná chuť s tóny bylin a kadidla

A co všechny ty ostatní odrůdy?

Datle piarom mají tmavou tenkou slupku a jedinečnou sladkou chuť s tóny karamelu. Jsou polosuché, dlouhé, tenké a oválné. Dorůstají velikostí 2 až 5 cm. Vzhledem obsahu fruktózy jsou vhodné pro lidi s cukrovkou a krevním tlakem.  

Datle barhi jsou svěží a bohaté se sirupovou chutí. Jedná se o nejmenší a nejkřehčí typ datlí. Dužina je žlutě zbarvená. Jsou vhodné pro použití v dezertech.

Datle rabbi mají tenkou, masitou kůži a dokonale chutnou dužinu – jsou sladké a měkké. Dorůstají do velikosti 3 až 5 cm. Datle je polosuchá a oválná s přitažlivou červeno-černou barvou.

Datle thoory jsou spíše suché a mají jemnou ořechovou chuť. Plody jsou středně velké až velké, mají podlouhý tvar se zlatohnědou dužinou. Nazývají se jako chlebové datle kvůli jejich častému použití v pečivu.

Datle dayri jsou měkké datle sladké chuti. Tyto plody jsou středně velké až velké a mají červenou slupku. Když zrají, pokožka se při skladování změní z červené na jantarovou a poté na zlatohnědou. Jsou vhodné pro sladké i slané recepty.  

Datle zahidi mají bohatou ořechovou chuť, která často připomíná arašídové máslo. Jsou středně velké, oválného tvaru se světle hnědou barvou. Název Zahidi odkazuje k jejich ušlechtilosti.

Datle sayer jsou polosuché, menší a méně šťavnaté, ale zato intenzivně sladké s medovo-karamelovým tónem. Mají oválný tvar a pevnější strukturu, která se hodí na mlsání i do vaření. Pocházejí ze zemí kolem Perského zálivu.

Datle Medjool mají uvnitř pecku na rozdíl od odrůd Deglet a Sayer.

Jak datle použít

Z datlí se dají připravovat různá slaná i sladká jídla, a  hlavně dezerty. Můžete si z nich připravit nepečené energetické kuličky nebo datle použít jako základ na koláč. Můžete taky vydlabat jablka a naplnit je směsí s datlemi. A co tak datle na slano? Jsou používány nejen  v salátech, ale dají se i naplnit – například kozím sýrem a obalit ve slanině. Mmmm. Na dochucování či slazení můžete použít i datlový sirup!

Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši datlovou pastu, ze které vyrábíme i oblíbené RAW tyčinky a válečky. Nejsou v nich žádné stopy po peckách, nemusíte mít strach. Datlová pasta je filtrovaná přes jemné síto, což zaručuje dokonalou hladkost. Na pečení a vaření je ideální! Je jemně nasládlá, a tak nebudete mít problém dochutit vaše dobroty přírodními cukry.

Zajímavá fakta o datlích

Najdeme o nich zmínky v Bibli i v Koránu. Pojídal je Mojžíš, Buddha i Ježíš. Datle jsou s člověkem odpradávna. Co všechno v sobě skrývají a co jste o nich nevěděli – mrkněte na naše video!  

image thumb

Naše ovoce je sušené šetrně, bez použití aditiv či cukrů a navíc je nesířené. Všechny odrůdy datlí jsou chutné, dodají vám kopu energie a obsahují mnoho minerálů a vitamínů. Jsou dobrým antioxidantem a našemu tělu prospívají. Rozmazlujte se s námi zdravými sladkostmi.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu