Řekněme si to na rovinu: existují dva typy lidí. Ti, co milují karamel. A ti, co ho milují ještě víc. V kombinaci s vlašskými ořechy vytváří karamel něco jako vánoční superduo – sladké, hluboké, intenzivní. A když ho schováte do křehkého košíčku? Získáte cukroví, které mizí z talíře rychlostí světla.
Vlašské ořechy jsou česká klasika – jejich lehce zemitá, sladko-hořká chuť se s karamelem prováže tak dokonale, že by jim tleskal i francouzský cukrář.
Co budete potřebovat?
Na košíčkové těsto
Na ozdobu
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla (studené, na kostičky)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 100 g mléčné nebo tmavé čokolády
- 1,5 lžičky kokosového oleje
- vlašské ořechy na ozdobu
Na karamelovou náplň
- 250 g cukru krupice
- 60 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
- 80 g vlašských ořechů (mleté)
- špetka mořské soli (nejlépe vločkové)
Postup
- Smícháme mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme studené máslo a prsty nebo robotem zpracujeme na drobenku. Vmícháme vejce a vanilku a rychle spojíme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v lednici. Nejlépe do druhého dne.
- Tvarování košíčků: předehřejte troubu na 170 °C. Z těsta tvarujeme kuličky, které pak vtlačíme do formiček na košíčky. Pečeme 10–12 minut, až jsou lehce zlaté. Necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.
Karamel s vlašskými ořechy: cukr nasypeme do pánve nebo kastrolku a zahříváme na středním ohni nasucho, dokud se nezačne rozpouštět. Jakmile je cukr zlatavý, jantarový, přidáme máslo a mícháme, dokud se nespojí. Po lžících přidáváme smetanu a vymícháme do hladka. Odstavíme, přidáme vlašské ořechy a promícháme. Do teplé směsi vmícháme špetku mořské soli. Karamel by měl být hustý, ale tekutý tak, aby se dal lžičkou nabírat.
Tip! Přesný návod, jak připravit karamel jsme pro vás sepsali v tomto článku.
- Plnění a zdobení: do vychladlých košíčků dáme 1 lžičku karamelové směsi a necháme zatuhnout. Poté smáčíme v rozehřáté čokoládě a dozdobíme kouskem vlašského ořechu.
Chutě Vánoc na jednom místě
Už jste se naladili na vánoční vlnu a těšíte se na pečení cukroví? Pokud chcete pokračovat ve sladké inspiraci, mrkněte na náš výběr receptů.


































