Možná už máte cukroví s vlašáky, mandlemi i lískovými oříšky. Ale pekany? Ty jsou ve světě cukroví trochu jako tajná ingredience babiččina receptu – málokdo je používá, ale když je jednou ochutnáte v křehkém těstě, už se nevrátíte zpět. Mají máslovou chuť, jemnou strukturu a při pečení dělají zázraky. A právě díky nim jsou tyto hvězdičky tak nebezpečně dobré.
Proč péct z pekanů?
Pekany se od klasických vlašáků liší nejen tvarem, ale i nutričně. Jsou měkčí, sladší a s nižší hořkostí, takže se skvěle hodí do cukroví.
Pekany obsahují kolem 40 g nenasycených mastných kyselin na 100 g – tedy tuků, které ocení vaše srdce.
Díky své máslové chuti přinášejí do těsta neodolatelnou křehkost. Když k nim přidáme kvalitní čokoládu, vznikne vánoční duet, který nepotřebuje dlouhé vysvětlování. Prostě funguje.
Co budete potřebovat?
Na těsto
Na zdobení
- 250 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g najemno nasekaných pekanů
- špetka soli
- 50 g mléčné čokolády Chiara
- 1 lžička kokosového oleje
- 3 lžíce namletých pekanů
Postup
- Připravíme si těsto: máslo utřeme s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme žloutek, vanilku a krátce prošleháme. Vmícháme mouku, špetku soli a najemno nasekané pekany. Rychle zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme minimálně na 2 hodiny do lednice nejlépe přes noc.
- Těsto rozválíme na tloušťku cca 3-4 mm. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné vánoční tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme při 170 °C asi 8–10 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou. Podle typu trouby. Nechte vychladnout přímo na plechu, cukroví je hodně křehké.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s lžičkou kokosového oleje. Každou hvězdičku lehce z poloviny „pocákáme“ a posypeme mletými pekany.
Chutě Vánoc na jednom místě
Už jste se naladili na vánoční vlnu a těšíte se na pečení cukroví? Pokud chcete pokračovat ve sladké inspiraci, mrkněte na náš výběr receptů.


































