Úly jsou malé, efektní a překvapivě variabilní cukroví. Kokosovo-mandlové, malinové s pistáciovým krémem nebo lískovo-nugátové. Základ je stejný, jen chuťový profil se mění. A pokud chcete připravit víc druhů najednou, existuje jeden trik, který výrazně zjednoduší práci: šlehat máslo hromadně.
- Tip:
Máslo se vyšlehá nejlépe ve větším množství. Když dáte do mísy porci na všechny tři krémy najednou, šlehání je rychlejší, stabilnější a výsledná textura jemnější. Teprve do dobře našlehané máslové pěny zašleháte kondenzované mléko. A až potom směs rozdělíte do tří misek a každou ochutíte zvlášť... mandlovým, pistáciovým nebo lískooříškovým máslem.
Díky tomu máte během krátké chvíle připravené tři různé druhy úlů, pokaždé jiné, ale stále krásně jemné, nadýchané a s krémy, které drží tvar. Přesně tak má vánoční cukroví vypadat.

Pokud se nechcete pouštět do otevírání celých balení ořechových másel, dá se jít i cestou zkratek. Tuba krémy od Kolatch obsahují přesně to, co potřebujete: ořechy, cukr a trochu tuku. Do malého množství krému fungují perfektně a ušetří vám jak čas, tak suroviny.
Jak na to?
- 75 g změklého másla
- 45 g Tuba Kolatch (kokos, pistácie, lískooříšek)
Máslo vyšlehejte do světlé pěny, alespoň 5 minut. Zašlehejte tubu a naplňte úly (vosí hnízda).
Kokosovo-mandlové úly
Ingredience (cca 25 ks)
Těsto
- 50 g mletých piškotů
- 60 g mandlové mouky
- 60 g strouhaného kokosu
- 30 g změklého másla
- 90 g kondenzovaného mléka
Krém
- 60 g změklého másla
- 35 g kondenzovaného mléka
- 30 g mandlového másla (nebo kokosové pasty)
Postup
- Kokos krátce promixujte v sekáčku, aby byl jemnější. Přidejte piškoty, mandlovou mouku, máslo a kondenzované mléko. Vypracujte hutné, tvárné těsto. Pokud je příliš tuhé, zřeďte ho lžičkou mléka.
- Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
- Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i mandlové máslo. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
Malinové úly s pistáciovým krémem
Ingredience (cca 25 ks)
Těsto
- 100 g mletých piškotů
- 50 g mandlové mouky
- 20 g prachu z lyofilizovaných malin
- 30 g změklého másla
- 90 g kondenzovaného mléka
Krém
- 60 g změklého másla
- 35 g kondenzovaného mléka
- 20 g pistáciové máslo nebo pasta
- malá špetka soli
Postup
- Z piškotů, mandlové mouky, másla, malinového prášku a kondenzovaného mléka vypracujte hutné, tvárné těsto. Pokud je příliš tuhé, zřeďte ho lžičkou mléka.
- Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
- Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i pistáciové máslo a špetku soli. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
Lískooříškové úly s nugátovou čokoládou
Ingredience (cca 25 ks)
Těsto
- 60 g mletých piškotů
- 60 g lískooříškové mouky nebo pražených lískových ořechů
- 10 g holandského kakaa
- 20 g změklého másla
- 70 g kondenzovaného mléka
Krém
- 60 g změklého másla
- 35 g kondenzovaného mléka
- 30 g lískooříškové máslo
- vanilkový extrakt nebo pasta
- sůl
- nugátová čokoláda na ozdobu
Postup
- Pokud nemáte lískooříškovou mouku, rozmixujte ořechy na moučku. Přidejte piškoty, kakao, máslo a kondenzované mléko. Vypracujte hutné, tvárné těsto. Nechte 10 minut odležet v lednici.
- Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
- Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i lískooříškové máslo, vanilku a sůl. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
- Nakonec úly namočte v rozpuštěné nugátové čokoládě.
- Tip! Lámete si hlavu jak správně rozpustit čokoládu? Sepsali jsme vám to do podrobného návodu!
Chutě Vánoc na jednom místě
Už jste se naladili na vánoční vlnu a těšíte se na pečení cukroví? Pokud chcete pokračovat ve sladké inspiraci, mrkněte na náš výběr receptů.

































