Cyber Week se slevou až 50 % 🖤 Doprava zdarma do GLS boxů při nákupu nad 1299 Kč

heureka-logo

Včelí úly - vánoční trio chutí

26. 11. | 1644x přečteno


Tohle bude hit letošních Vánoc! Včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už jim říkáte jak chcete, tohle cukroví vás dostane! Úly v mandlovo-kokosové, malinovo-pistáciové i lískooříškové verzi s nugátem vypadají sofistikovaně, ale zvládnete je snadněji, než byste čekali. Stačí jednoduchý trik, trocha fantazie a máte laskominu, která potěší oči i chuťové buňky.

Sdílet



Včelí úly - vánoční trio chutí

Úly jsou malé, efektní a překvapivě variabilní cukroví. Kokosovo-mandlové, malinové s pistáciovým krémem nebo lískovo-nugátové. Základ je stejný, jen chuťový profil se mění. A pokud chcete připravit víc druhů najednou, existuje jeden trik, který výrazně zjednoduší práci: šlehat máslo hromadně.

  • Tip: 
    Máslo se vyšlehá nejlépe ve větším množství. Když dáte do mísy porci na všechny tři krémy najednou, šlehání je rychlejší, stabilnější a výsledná textura jemnější. Teprve do dobře našlehané máslové pěny zašleháte kondenzované mléko. A až potom směs rozdělíte do tří misek a každou ochutíte zvlášť... mandlovým, pistáciovým nebo lískooříškovým máslem.

Díky tomu máte během krátké chvíle připravené tři různé druhy úlů, pokaždé jiné, ale stále krásně jemné, nadýchané a s krémy, které drží tvar. Přesně tak má vánoční cukroví vypadat.

Včelí úly, vosí hnízda - video čtverec
Vánoční klasika trochu jinak! Objevte včelí úly ve třech variantách.

Pokud se nechcete pouštět do otevírání celých balení ořechových másel, dá se jít i cestou zkratek. Tuba krémy od Kolatch obsahují přesně to, co potřebujete: ořechy, cukr a trochu tuku. Do malého množství krému fungují perfektně a ušetří vám jak čas, tak suroviny.

Jak na to?

Máslo vyšlehejte do světlé pěny, alespoň 5 minut. Zašlehejte tubu a naplňte úly (vosí hnízda). 

Včelí úly - vánoční trio příchutí
Připravte rovnou všechny tři, nebo popusťte uzdu fantazii a vytvořte si vlastní příchutě.

Kokosovo-mandlové úly

Ingredience (cca 25 ks)

Těsto

Krém

Postup

  1. Kokos krátce promixujte v sekáčku, aby byl jemnější. Přidejte piškoty, mandlovou mouku, máslo a kondenzované mléko. Vypracujte hutné, tvárné těsto. Pokud je příliš tuhé, zřeďte ho lžičkou mléka.
  2. Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
  3. Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i mandlové máslo. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
Kokosovo-mandlové včelí úly
Kombinace kokosu a mandlí je jednou z nejoblíbenějších vánočních chutí.

Malinové úly s pistáciovým krémem

Ingredience (cca 25 ks)

Těsto

Krém

Postup

  1. Z piškotů, mandlové mouky, másla, malinového prášku a kondenzovaného mléka vypracujte hutné, tvárné těsto. Pokud je příliš tuhé, zřeďte ho lžičkou mléka.
  2. Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
  3. Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i pistáciové máslo a špetku soli. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
Malinové úly s pistáciovým krémem.
Vyzkoušejte svěží malinovo-pistáciové včelí úly.

Lískooříškové úly s nugátovou čokoládou

Ingredience (cca 25 ks)

Těsto

Krém

 

Postup

  1. Pokud nemáte lískooříškovou mouku, rozmixujte ořechy na moučku. Přidejte piškoty, kakao, máslo a kondenzované mléko. Vypracujte hutné, tvárné těsto. Nechte 10 minut odležet v lednici.
  2. Z těsta vytvořte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na úly. Dírku uprostřed vytvořte obráceným koncem vařečky. Úl opatrně vyklopte.
  3. Máslo vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (minimálně 5 minut). Zašlehejte kondenzované mléko a nakonec i lískooříškové máslo, vanilku a sůl. V případě, že použijete Kolatch pastu, upravte recept na krém podle návodu výše. Krémem naplňte úly a uzavřete lineckým kolečkem.
  4. Nakonec úly namočte v rozpuštěné nugátové čokoládě.
  • Tip! Lámete si hlavu jak správně rozpustit čokoládu? Sepsali jsme vám to do podrobného návodu!
Lískooříškové úly s nugátovou čokoládou
Kombinace lískových oříšků s nugátem si určitě nenechte ujít!

Vánoční cukroví - Ollies a Svět plodů

Chutě Vánoc na jednom místě

Už jste se naladili na vánoční vlnu a těšíte se na pečení cukroví? Pokud chcete pokračovat ve sladké inspiraci, mrkněte na náš výběr receptů.


Nechte se inspirovat chutěmi

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu