Ingredience
Na těsto
- 200 g najemno nastrouhané cukety (se slupkou, vymačkané)
- 200 g datlí (Medjool nebo Deglet, předem namočené v horké vodě)
- 3 vejce
- 100 ml oleje (např. řepkový nebo kokosový)
- 180 g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
- 30 g kakaa (neslazeného)
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky skořice
Na polevu
- 100 g hořké 70% čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- hrst nasekaných nepražených pekanových ořechů na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev). Bábovkovou formu dobře vymažte a vysypte moukou.
- Rozmixujte datle s vejci a olejem do hladké emulze.
- V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přidejte nastrouhanou (a vymačkanou!) cuketu, vanilku a skořici.
- Přilijte datlovou směs a spojte do hladkého těsta.
- Do formy nalijte těsto a lehce uhlaďte povrch.
- Pečte 35–45 minut. Zkoušejte špejlí propíchnout střed bábovky – těsto by mělo být propečené. Pokud bábovka tmavne, přikryjte ji alobalem.
- Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.
- Rozpusťte čokoládu a kokosový olej ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce (krátké intervaly, vždy promíchejte).
- Na plech nebo talíř si připravte misku, na kterou položíte bábovku – přebytek polevy steče pod bábovku a nepřilepí se k talíři.
- Lehce vychladlou polevou pomalu a rovnoměrně přelijte bábovku.
- Posypejte nasekanými pekany, dokud je poleva ještě lesklá, aby se na ní ořechy udržely.
- Nejlépe se bábovka krájí, až je poleva úplně vychladlá a pevná, nebo po krátkém odležení v lednici.
Dobrou chuť!


































