Doprava zdarma do výdejních boxů při nákupu nad 1299 Kč 🖤 Bestsellery v akci až -50 %

heureka-logo

Datlová bábovka s cuketou

25. 8. | 1189x přečteno


Hledáte zdravější recept na bábovku bez cukru? Zkuste tuhle vláčnou a výživnou variantu s datlemi a cuketou. Bábovka je přirozeně sladká díky datlím, krásně nadýchaná a kakaová – navrch ji zdobí čokoládová poleva s pekanovými ořechy. Perfektní dezert pro každou příležitost, který chutná a zároveň zasytí.

Sdílet



Datlová bábovka s cuketou

Ingredience

Na těsto

  • 200 g najemno nastrouhané cukety (se slupkou, vymačkané)
  • 200 g datlí (Medjool nebo Deglet, předem namočené v horké vodě)
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje (např. řepkový nebo kokosový)
  • 180 g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 30 g kakaa (neslazeného)
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice

Na polevu

Kakaová bábovka je navrch ozdobena čokoládovou polevou s pekanovými ořechy.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev). Bábovkovou formu dobře vymažte a vysypte moukou.
  2. Rozmixujte datle s vejci a olejem do hladké emulze.
  3. V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přidejte nastrouhanou (a vymačkanou!) cuketu, vanilku a skořici.
  4. Přilijte datlovou směs a spojte do hladkého těsta.
  5. Do formy nalijte těsto a lehce uhlaďte povrch.
  6. Pečte 35–45 minut. Zkoušejte špejlí propíchnout střed bábovky – těsto by mělo být propečené. Pokud bábovka tmavne, přikryjte ji alobalem.
  7. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.
  8. Rozpusťte čokoládu a kokosový olej ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce (krátké intervaly, vždy promíchejte).
  9. Na plech nebo talíř si připravte misku, na kterou položíte bábovku – přebytek polevy steče pod bábovku a nepřilepí se k talíři.
  10. Lehce vychladlou polevou pomalu a rovnoměrně přelijte bábovku.
  11. Posypejte nasekanými pekany, dokud je poleva ještě lesklá, aby se na ní ořechy udržely.
  12. Nejlépe se bábovka krájí, až je poleva úplně vychladlá a pevná, nebo po krátkém odležení v lednici.

Dobrou chuť!

Bábovka je přirozeně sladká díky datlím a krásně nadýchaná.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu