Ingredience
- 230 g změklého másla
- 130 g třtinového cukru nebo panely
- 100 g cukru krupice
- 1 velké vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 40 g (2 lžíce) datlového sirupu
- 330 g hladké mouky (pšeničné nebo půl na půl špaldové)
- 40 g ovesných vloček
- 1 lžička sody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
- 150 g datlí Medjool (bez pecky a nakrájených na kousky)
- 100 g nepražených pekanových nebo vlašských ořechů (nasekaných na kousky)
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev) a na plech si dejte pečící papír.
- V míse vyšlehejte do světlého krému změklé máslo, cukry, datlový sirup.
- Zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
- Vařečkou nebo stěrkou vmíchejte mouku, vločky, sůl, sodu a skořici, dokud nevznikne kompaktní těsto.
- Do těsta opatrně vmíchejte nakrájené datle a ořechy, aby se nerozmačkaly.
- Naběračkou na zmrzlinu nebo lžící vytvořte stejnoměrné kopečky (cca 35–45 g) a skládejte je na plech, aby kolem sebe měly dost místa.
- Lehce je rozmáčkněte na plechu, ne moc, nechceme placky.
- Pečte 12–13 minut, dokud nebudou kraje dozlatova.
- Nechte je na plechu alespoň 10 minut vychladnout, aby ztuhly a nerozpadly se.
- Po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby neztvrdly.


































