Cyber Week se slevou až 50 % 🖤 Doprava zdarma do GLS boxů při nákupu nad 1299 Kč

heureka-logo

Datle pod lupou výživovej poradkyne: zdravšia alternatíva cukru a podpora ženského cyklu

12. 8. | 7675x přečteno


Datle nie sú len sladká pochúťka, ale komplexná potravina plná vlákniny, minerálov a prirodzenej energie. Výživová poradkyňa v článku vysvetľuje, prečo môžu byť skvelou alternatívou bežného cukru, ako podporujú ženské zdravie v rôznych fázach cyklu aj prečo si ich obľúbia aj deti. Pozrieme sa tiež na porovnanie sladidiel a ponúkneme praktické tipy, ako datle zaradiť do jedálnička chutne aj múdro – od smoothie až po šestonedelie.

Sdílet



Datle pod lupou výživovej poradkyne: zdravšia alternatíva cukru a podpora ženského cyklu

Čo sa v článku dozviete?

Datle sú už po tisícročia cenené pre svoju výživovú silu. V staroveku bývali symbolom hojnosti a životnej energie - a to úplne oprávnene. V púštnych oblastiach tvorili základ stravy, pretože boli trvanlivé, sýte a nabité cennými živinami. Dnes sa datle skvele uplatnia nielen u športovcov, ale aj ako prirodzená podpora ženského zdravia a môžu byť skvelou súčasťou jedálnička malých detí – či už vcelku, v paste alebo napríklad v kaši.

Sú síce prirodzene veľmi sladké, ale od bežného rafinovaného cukruich odlišuje jedna zásadná vec – nižší glykemický index. Vďaka tomu nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a telo ich spracováva pomalšie. Zladia teda múdro – dodávajú energiu postupne, zasýtia, a navyše prihodia bonus v podobe vlákniny, minerálov a vitamínov. Toto sladidlo je jednoducho iná liga!

Porovnanie datlí s inými sladidlami (na 100 g)

Sladidlo

Kalórie
(kcal)

Cukry (g)

Vláknina (g)

Glykemický index (GI)

Výživová hodnota a poznámky

Datle (sušené)

277 

63–70 g

7–8 g

30–55

Obsahujú vlákninu, draslík, horčík, železo, antioxidanty. Prirodzene sladké ovocie
Cukor sacharóza

400 

100 g

0 g

65–100

Žiadne mikroživiny, rýchle zvýšenie glykémie
Med

300 

82 g

0 g

58–65

Antibakteriálne účinky, o niečo vyššie GI
Čakankový sirup

160 

5–10 g

40–50 g (inulín)

<5–15

Nízky GI, vysoký obsah prebiotickej vlákniny, podporuje mikróbiom, ale môže nadúvať
Datle majú nižší glykemický index a vďaka tomu nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Pokud hledáme šetrnější variantu slazení, datle hrají prim. Čekankový sirup sice vypadá na první pohled jako výživový zázrak, ale u citlivějších jedinců může vyvolat zažívací potíže. A med? I když jde o přírodní produkt (u kterého se vyplatí hlídat kvalitu), má vyšší glykemický index a žádnou vlákninu – což z něj dělá méně stabilní zdroj energie.

V dnešní době konzumujeme jednoduché cukry až přespříliš. A právě časté výkyvy krevního cukru mohou vést k civilizačním onemocněním, jako je třeba diabetes 2. typu. Proto má smysl snižovat (ne nutně zcela vynechávat) příjem sacharózy a častěji sáhnout po přirozenějších formách slazení – jako jsou právě datle.

Datle jsou skvělý pomocník pro zdraví ženského cyklu.

Datle si zamiluje vaše trávení i nervy

Datle jsou bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a pomáhá jako jemná prevence zácpy – což ocení třeba těhotné ženy nebo děti při změnách ve stravování. Obsahují také cenné vitaminy skupiny B, které podporují nervový systém, psychickou odolnost i správný metabolismus. Z minerálů vynikají hlavně draslík, hořčík, železo a vápník –⁠ zkrátka výživa pro srdce, svaly, krev i kosti.


Nevíte, které datle vybrat?

Projděte si článek, který vám přehledně vysvětlí po které odrůdě byste měli sáhnout.


Datle a ženské zdraví – sladká podpora cyklu

Datle se skvěle hodí i jako přirozený pomocník pro ženskou hormonální rovnováhu. Můžete je zařadit v různých obdobích cyklu, a pokud se připravujete na porod, skvěle doplní váš přirozený jídelníček a podpoří tělo. Některé studie dokonce naznačují, že jejich konzumace může porod mírně usnadnit. V jeho průběhu pak poslouží jako rychlý zdroj energie a v šestinedělí pomáhají doplnit živiny a podpořit trávení – i třeba během kojení.

Obzvlášť přínosné jsou v luteální fázi cyklu – tedy zhruba 10 až 14 dní před menstruací. V tomto období tělo tvoří hormon progesteron, který ovlivňuje nejen děložní sliznici, ale i metabolismus (nejen) glukózy, trávení, náladu i tělesnou teplotu. Právě tehdy tělo přirozeně potřebuje více energie a kvalitní sacharidy z datlí jsou ideálním palivem.

Nejlépe fungují v kombinaci s bílkovinami a tuky – třeba s oříšky nebo lžičkou ořechového másla. Díky hořčíku pomáhají mírnit příznaky PMS, jako je podrážděnost nebo svalové napětí. A protože progesteron zpomaluje trávení, vláknina v datlích opět přichází vhod.

Vemte datle do parády a připravte si jako dezert sněhová datlová hnízda s mangem.

Jak datle využít v kuchyni

V kuchyni se s nimi dá dělat mnoho kouzel. Hodí se jako rychlá energie na výlet nebo po sportu, skvěle doladí smoothie, kaše i jogurty. V dezertech oceníte jejich pojivové vlastnosti, které pomáhají udržet vše pohromadě – ať už děláte raw kuličky nebo domácí tyčinky. Velkou parádu udělá i datlová pasta, která se hojně využívá jako základ pro různé tyčinky a zdravé snacky. Saša, naše tyčinková guru, z ní vyrábí třeba oblíbené Karamelky

  • Tip! 👉 Jak bezpečně podávat sušené datle malým dětem podle věku se dozvíte v tomto článku.

Jak datle skladovat?

Jednoduše. Díky své přirozené trvanlivosti jsou nenáročné – ale pokud chcete, aby zůstaly co nejšťavnatější, uchovávejte je v chladu, suchu a temnu. V lednici bez problémů vydrží i několik měsíců.

Které datle ochutnáte?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu