Cyber Week se slevou až 50 % 🖤 Doprava zdarma do GLS boxů při nákupu nad 1299 Kč

heureka-logo

Proč u nás nenajdete sířené ovoce?

2. 10. | 48135x přečteno | 2 minuty čtení


Siřičitany jsou sloučeninami síry, které se nachází všude okolo nás – ve vzduchu, v půdě i v rostlinách. Příjem síry je pro nás v malém množství dokonce nezbytný, podílí se totiž na chodu našeho metabolismu. V potravinách se mohou siřičitany vyskytovat přirozeně, často jsou do nich však uměle přidávány v procesu tzv. síření. Jak síření ovlivňuje kvalitu potravin? A proč u nás nenajdete sířené ovoce?

Sdílet



Proč u nás nenajdete sířené ovoce?

Proč se siřičitany do potravin přidávají?

V některých potravinách se siřičitany mohou nacházet i přirozeně – například ve víně nebo v pivu, kde jsou siřičitany produktem kvasinek. Siřičitany mají antioxidační a antimikrobiální účinky, přidávají se proto do potravin z několika důvodů:

  • snižují riziko kažení potravin
  • zamezují množení bakterií
  • zpomalují proces hnědnutí ovoce a zeleniny
  • mají bělící efekt
  • zlepšují vlastnosti mraženého pečiva


V sušeném ovoci můžeme najít čtyři druhy siřičitanů, a to oxid siřičitý (E220), siřičitan sodný (E221), disiřičitan sodný (E223) a hydrogensiřičitan draselný (E228). Přijatelná denní dávka siřičitanů je 0–0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.

Jak probíhá síření ovoce?

Siřičitany mají podobu prášku, který se rozpustí v určeném množství vody. V tomto roztoku se pak čerstvé ovoce namáčí 5–15 minut v závislosti na velikosti kousků. Po vyjmutí z roztoku se voda z ovoce nechá odkapat a následuje proces sušení. 

Sířené ovoce poznáte na první pohled – je krásně barevné, někdy až nezdravě. Poctivé ovoce sušené na slunci přirozeně tmavne, což jde vidět například u našich sušených meruněk. U nich si vždy pamatujte: jen ty tmavé jsou ty pravé!

Nesířené meruňky
Nesířená meruňka sušená na sluníčku. Jen ta tmavá je ta pravá!

Vliv siřičitanů na naše zdraví

Pro většinu lidí není konzumace sířených potravin nebezpečná, u citlivých jedinců však může dojít k alergické reakci, která se projeví vyrážkou na pokožce nebo obtížemi s dýcháním. V krajním případě může reakce vyvolat astma nebo anafylaktický šok.  

Siřičitany mají i další negativní účinky:

  • snižují krevní tlak
  • dráždí žaludek
  • nejsou vhodné pro děti
Které meruňky si vyberete?

Proč u nás nenajdete sířené ovoce?

Naše sušené ovoce je nesířené, snažíme se zachovat surovinu v co nejpřirozenějším stavu. Suroviny dozrávají na sluníčku a sklízí se až plně vyzrálé plody, které jsou sladké a šťavnaté, proto není potřeba je vylepšovat sířením ani doslazováním. Jedinou nevýhodou nesířeného ovoce je kratší doba minimální trvanlivosti. Naštěstí naše suroviny neleží dlouhé roky v regálech obchodních řetězců – na sklad nám dorazí vždy čerstvé a hned putují rovnou k vám, není proto potřeba je sířit.

No a když je potřeba je nějak zakonzervovat, přispěchá na pomoc Ben Cristovao, vezme naše sušené třešně, kvalitní rum a vykouzlí dokonalý veganský dezert, který vydrží ve spíži měsíce! 

Nejoblíbenější nesířené ovoce Světa plodů

Z nesířeného ovoce jsou i naše tyčinky

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu